Hvornår i livet mon det er, mennesket ødelægges i en sådan grad på sin vej fra 'barn' til 'voksen', at det holder op med at stille spørgsmål? Når nu det er gennem spørgsmålene, at vi lærer os selv, hinanden og demokratiet at kende. En ny og sjov filosofibog for de mellemstore børn forsøger at rette op på fadæsen og - så at sige - opdrage til demokrati.
Johannes Møllehave kan som regel godt lide at høre sig selv tale. Heldigvis holder han (næsten) lige så meget af at formidle andre taleres pointer til folket, og i filosofibogen Sokrates fra Athen er det småfolket, der er i centrum. Han benytter sig af barnets naturlige videbegærlighed til at snige demokratiets fortaler, Sokrates, ind under huden på alle de spørgelystne; børn som deres forældre. Også selvom enden på historien er, at Athens demokratiske bystyre tog livet af det udfordrende element, der opfordrede til selvstændig tankegang.
Sokrates skrev ingen bøger. Siges det. Historien fortæller, at Sokrates gik omkring i Athen og stillede spørgsmål til dem, han mødte på sin vej. Det var en slags uddannelse af folket - uddannelse til at bruge tanken og deltage i demokratiet. Den kære, lille filosofibog har udvalgt nogle lette eksemplificeringer, f.eks. hvorvidt en god bager eller et godt menneske er vigtigst, og myten om, hvordan guderne har moret sig med at dele menneskeheden i mand og kvinde for dernæst at kunne underholde sig med kønnenes evige søgen efter hinanden.
Det siges, at Sokrates foretrak mennesket frem for bogen - for et menneske kan somme tider sige noget nyt. Og det er vel ret beset derfor, at samtalen har en indre værdi; også i dag, 2.000 år efter Sokrates' virke. Johannes Møllehaves bud på et udgangspunkt for samtale er godt, sagligt og fornøjeligt.
Som illustrator er valgt Claus Seidel, der med stor sans for den virtuelle afkodning giver os et støvet, men farverigt Athen at svømme væk i, mens spørgsmålene fyger om ørerne på os.
Køb eller bestil bogen på e-boghandel.
Johannes Møllehave: Sokrates fra Athen
Illustrationer af Claus Seidel
Forlag: Sesam
Sider: 104
Udgivelsesdato: 04.11.2005
ISBN: 87-11-22421-5