Flere nyheder

 
Film
Creature Comforts

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Creature Comforts
Ons. 7. dec. 2005

Hvis man elsker "Wallace & Gromit" og "Flugten fra hønsegården", vil man sikkert grådigt kaste sig over Nick Parks "Creature Comforts", som nu er kommet på dvd. Men lad det være sagt med det samme: Hvis man forventer en handling eller en sammenhængende historie, bliver man slemt skuffet. "Creature Comforts" er en række interviews med diverse dyr.

Man er ikke i tvivl om, at det er producenterne fra Wallace & Gromit, der har været på spil, når man ser den lange perlerække af skøre, nuttede, besynderlige dyr, der optræder i Creature Comforts, og man genkender straks de særegne ansigtstræk, hvad enten de sidder på en skovsnegl eller en cirkus-ko.

Den prisbelønnede tv-serie præsenterer sig selv som en række korte interviews med et hav af forskellige dyr: hunde, katte, rotter, delfiner, biller, spætter, amøber under et mikroskop etc. omkring forskellige emner såsom Cirkus, Kæledyr hos dyrlægen, Dyrhandlen eller Hvad er den dybere mening? I alt 13 episoder af ca. 8 minutters længde.

Hvis man et øjeblik lukker øjnene, kan man tydeligt genkende dyrenes udtalelser som noget, man kunne have set i rigtige interviews - men det er unægtelig sjovere, når det er en fugl, der fortæller om sin højdeskræk eller et lille marsvin, der mener, at slangerne nok er mere bange for den end omvendt. Nogle af dyrene går igen i de mange interviews, andre ser vi kun en eller to gange; men tit er det værd at holde godt øje med, hvad der sker på resten af skærmen og ikke fokusere for meget på de interviewede - måske er der en lille pingvin, der springer ud fra en vippe, mens man kigger på sælerne.

Her savner jeg for en gangs skyld lidt ekstramateriale - det er der slet intet af, hvilket faktisk er lidt usædvanligt - for på coveret står der bare, at stemmerne tilhører "The Great British Public". Det virker meget sandsynligt i starten, at man faktisk har taget reelle interviews og så lavet dyr til - men når man når til et afsnit som Fodringstid, hvor nogle af dyrene taler om at spise afføring, så tvivler jeg altså meget på, at det ikke er skrevet specielt til anledningen.

Interviewene er meget morsomme - både fordi dyrene er sjove, og fordi man genkender menneskene bag dem; men formen er lidt monoton, og sommetider går det lidt for langsomt. Desuden er det et problem, at dyrene kun snakker engelsk, selvom der da er danske undertekster, i hvert fald hvis man havde tænkt sig at den sammen med børn. Jeg vil ikke tøve med at anbefale den til fans; men hvis man bare er ude efter en sød og sjov tegnefilm, er det måske ikke denne, man skal vælge.

Creature Comforts
Skabt af: Nick Park
Spilletid: 102 min.
Dansk distributør: SF-film