"Aschehougs Internet og Cd-rom leksikon 2006" er et lille vidunder af et dagligt ajourført leksikon 90.000 artikler, 850.000 billeder, verdensatlas med 1 mio. stednavne og alle nationalmelodier, film-, billede- og lydfiler og meget mere. Men det er alle de sjove og lidt mere unødvendige ekstrating, der gør, at man har lyst til at sidde med den, længe efter man har fundet det ord eller begreb, man ledte efter.
Som klassisk leksikon fungerer Aschehougs Internet og Cd-rom leksikon upåklageligt og har oven i købet den fordel frem for et almindeligt leksikon, at det bliver opdateret dagligt. Støder man i artiklen på andre ord, man ikke kender, vil de oftest linke én videre til en forklaring heraf, og skulle man være i tvivl om udtalen, beder man naturligvis bare computeren om at udtale ordet. En hel del af artiklerne er desuden forsynet med billeder og film- eller lydklip. Man kan lede efter det pågældende ord, men man kan også lede efter alle de artikler, hvori et givent ord forekommer. Desuden kan man søge ud fra en række emner, såvel som ud fra medier.
Atlasset virker også meget fornuftigt, brugervenligt og informativt - man oplyses om alt fra areal og statsform til middellevetid og analfabetisme, begge dele fordelt på både mænd og kvinder. Der er selvfølgelig både landets flag og et kort over landet, foruden dets nationalmelodi og historie i overblik. Skulle man være interesseret i et bredere overblik, kan man i stedet vælge at sammenligne landene med henblik på deres befolkningstæthed, religion eller aldersfordeling - for bare at nævne et par.
Så vidt klassikerne. Derudover er der kategorierne Dagen i dag og Ordsprog, der måske ikke rummer de store overraskelser, men som alligevel er meget morsomme. Folk sætter jo altid pris på at høre noget om deres fødselsdag, og selvom det måske ikke er så tit, man lige har brug for at finde et ordsprog med ordet "honning" - der er faktisk adskillige; den sjoveste stammer fra Spanien: Den, der er lutter honning, bliver ædt af bierne - eller "aborre" - Aborren har gode dage, den drikker, når den vil (Sverige) -, er der nu altid noget meget charmerende ved de gamle visdomsord.
De sidste to kategorier er det rene fjolleri - eller måske bare lærdom i forklædning. Vidste du at er en samling af spøjs og underholdende paratviden - som f.eks. at Februar 1866 faldt lige præcis midt mellem to fuldmåner. Den næste februar uden fuldmåne kommer først i år 2501991. eller Isbjørne foretrækker generelt at bruge venstre forpote. Endelig er der en lang række Spil - man kan vælge den overordnede Leksi-Quiz eller 25 Skarpe indenfor kategorierne Kultur, Geografi eller Samfund. Derudover er quizrunder over så forskellige temaer som Danske øer, Krønikens tidsalder, HC. Andersen, Fantasy, Olympiaden og De Royale, der alle er meget fornøjelige og bestemt ikke lige nemme alle sammen.
Herudover er der en ekstra-cd med krydsordsleksikon, der er præcist, hvad det giver sig ud for at være. Man kan søge på emner, antal bogstaver, eller de enkelte bogstaver, man måtte have gættet sig til. Jeg havde ikke lige noget krydsogtværs ved hånden; men umiddelbart virker det meget anvendeligt. Den eneste anke er faktisk, at det ikke er lykkedes mig at finde frem til de luftfotos, der angiveligt skulle være af samtlige adresser i Danmark. Jeg vil ikke afvise, at jeg har udmattet mig selv med det hav af spillet, jeg lige syntes, jeg skulle prøve; men det er vel ikke meningen, man skal lede længe efter, hvad der burde være en stor kategori? Bortset herfra er jeg dog fuld af begejstring og vil gerne anbefale leksikonet. Der er 6 måneders netadgang fra første logon, der senest skal ske om et år - 31.12.2006.
Køb eller bestil bogen på e-boghandel.
Aschehougs Internet og Cd-rom leksikon 2006 Forlag: Aschehoug
Format: 2 Cd-rom'er
ISBN: 87-11-29104-4