Jørgen Larsens letlæste formidling af hovedstadens blakkede fortid såvel som dens rivende udvikling er velresearchet og skrevet med stor kærlighed og indlevelse. Brostenene stinker om kap med det gamle flæsketorv fra side 1 til 144, og det er ganske underholdende at læse om dengang, der var bompenge på Strandvejen, og Rundetårn stod i vejen for de handlende og det blev derfor foreslået flyttet.
Journalist Jørgen Larsens anden samling af historier fra det gamle København er om muligt endnu mere velskrevet og interessant end 'førsteholdet', der udkom for godt et år siden. Vi, der ind i mellem har ofret Værnedamsvej en tanke eller to og spekuleret over, hvad det var for en dam, der skulle værnes om, får endelig svar på tiltale - det kommer fra en tysk indvandrer, som i 1720'erne gjorde sin lykke som værthusholder i området. Werner Dam, hed han, og således faldt den historiske bevidsthed om Vesterbros travle handelsgade på plads.
Når man læser om Jørgen Larsens gamle København, er det let at få det indtryk, at vores geografiske forfædre var mere drikfældige end nutidens årgang 1988'ere. Badstuer, der går op i druk og hor, øl som eneste fornuftige alternativ til at drikke dårligt brøndvand samt diverse arrester og 'Hovedvagten' til at sove rusen ud i. Den selv samme Hovedvagt, som har givet navn til gaden mellem Kongens Nytorv og Grønnegade - en bygning med både militær og musikkorps, der begge holdt vagtafløsning dér midt på kongens plads til stor fornøjelse for byens borgere. I dag har vi ligeledes korpset af dronningens gardere marcherende i bredgadekvarteret, ledsaget af musik.
Og det er netop sammenligninger mellem dengang og nu, som er fascinerende, når man læser Fra det gamle København. Skellet mellem rig og fattig, høj og lav var iøjnefaldende, men den geografiske distance var ikke nødvendigvis lang. Slum side om side med Rosenborg og diplomati op ad studehandlere var hverdag for godt 200 år siden, og det tegner et pudsigt billede af en storby i udvikling - og i miniformat. I dag koloniserer de 'rige' og de 'fattige' sig i forskellige brokvarterer, men på dronningens Amalienborg Plads kan man heldigvis stadig mænge sig.
Køb eller bestil bogen på e-boghandel.
Jørgen Larsen: Fra det gamle København - 2. samling
Forlag: Aschehoug
Sider: 144
Udgivelsesdato: 15.11.2005
ISBN: 87-11-22508-4