Flere nyheder

 
Litteratur
Tapas & Sherry

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tapas & Sherry
Tir. 4. jul. 2006

Er der noget mere sommerligt end tapas? Rasmus Kjær har sammen med vinskribenten Søren Frank skrevet en bog om, hvor godt tapas og sherry klæder hinanden, og efter at have lavet et par smagsprøver, kan jeg kun være enig: Dette er sommerens mest velsmagende bog!

Jeg valgte denne bog for tapas'ens skyld, men faktisk er sherrykapitlerne også meget interessante. Søren Frank understreger, at der er langt fra den traditionelle spanske fino til det klistrede blandingshelvede, vi kalder sherry herhjemme, og at det er en kæmpefejl, når den bliver serveret ved stuetemperatur, selv på tapasbarer, der dog burde vide bedre. Der er også kapitler om de forskellige sherryarter, hvilke glas, de bør nydes af, og hvordan man sætter dem sammen med mad. Det eneste, man kunne savne, var en prissammenligning, så man ved, hvilken sherry der matcher ikke bare opskrifterne men også pengepungen.

Herefter ruller Rasmus Kjær sig ud med tapasopskrifterne. Der er både de meget traditionelle som Bacalao eller Tyrehale braiseret i vin med perleløg, de nemme småhapser som Dadler i bacon eller Stegt chorizo med tørrede abrikoser, PX sherry og gule rosiner og de virkeligt snedige som Krabbeklo i krabbegelé med skummende kold suppe på icebergsalat og muskat eller Ærtepuré med sommertrøffel og salatløg. Der har selvfølgelig også sneget sig nogle desserter ind såsom den superlækre og sommerfriske Mango passion eller den sexede Gin & tonic som dessert. Lækre og overraskende, alle som en, og utroligt flotte på tallerkenen, selv hvis man ikke er helt så rutineret til at anrette som hr. Kjær.

Som det fremgår, er der meget stor variation i opskrifterne, og det gælder også sværhedsgrad og prisniveau - der er med andre ord ingen undskyldning for ikke at gå i gang, for der er noget for enhver smag. Vejledningerne er korte men velskrevede, og det eneste problem, man af og til løber panden imod, er de mystiske ingredienser som membrillo eller piment espelette, der dog heldigvis ikke optræder alt for tit. Det ville være fint med nogle tips til, hvordan de kan erstattes af mere dagligdags varer.

Tapas er stadig meget moderne, og man vil uden tvivl kunne imponere sine gæster med retter fra denne bog. Hvis det bliver for uoverskueligt at anrette en hel tapasmiddag, kan man også sagtens anvende dem som forretter eller tilbehør. Alt i alt bliver det derfor en utrolig alsidig og anvendelig bog, der frister og inspirerer til små finurlige eksperimenter.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Rasmus Kjær og Søren Frank: Tapas & Sherry
Forlag: Aschehoug
Sider: 224
Udgivelsesdato: 16.05.2006
ISBN: 87-11-26639-2