Coaching er vældigt moderne. Lifecoaching ikke mindst. Og naturligvis er der et behov for ein führer i livet - dette svære dilemma vi uden selv at ville det er stillet over for. Her er livet. Tag det. Men hvordan? Ole Vadum Dahl har i mere end halvdelen af sit liv beskæftiget sig med terapi og psykologi, og hans femte bog er netop udkommet. Ikke så lidt inspireret af Kierkegaards filosofi.
Man kan sige, at før der var Ole Vadum, var der Søren Kierkegaard, for de er på mange måder ude i det samme ærinde: "At vælge sig selv", siger Kierkegaard. "At coache til at finde det essentielle jeg", siger Vadum. Måske bogen Coaching og kunsten at leve er en lettere tilgængelig guide til sjælelivet end Enten-Eller, men sidstnævnte går dog mere grundigt til værks.
Nuvel - er det et quick fix, man er ude efter, har Vadum såmænd godt fat i meningen med livet. Og han prøver at udstyre hin enkelte med en dåseåbner til de fantastiske oplevelser. For indbygget i hele coachingbevægelsen er en lidt forsinket udgave af 'The American Dream', hvor den eneste barriere, der reelt er for at realisere sine drømme, er indre.
Find først dit selvs niveau: Reaktiv, kreativ eller essentiel. Den psykologiske mekanisme i et reaktivt selv er en vis fastholdelse af roller og selvbilleder, som konflikter med andre i f.eks. skænderier, hvor formålet er et forsvar af det dannede jeg og ens identitet.
Er man nået til det kreative stadie, kan man hæve sig til et niveau over følelser og automatisk udløste reaktioner. Vadum introducerer hér begrebet 'fri vilje', men anderledes forstået end hos læremesteren Kierkegaard. Den fri vilje skal her forstås som det fossile brændstof, der kan føre drøm over i virkelighed. Damp på tromlen, altså.
På toppen af isbjerget troner det essentielle selv. Der, hvor hin enkeltes uspolerede kerne titter frem og fører mennesket over i ren væren. Ikke så lidt inspireret af vores store tænker, men formuleret så alle kan være med! Her findes lykken i hverdagen og de små glæder, og guddommeligheden omfatter ikke bare verden omkring os, men også os selv.
Besnærende, at det forkætrede coachingbegreb kan bruges til andet og mere end at retfærdiggøre en løbende beskæftigelse med sig selv - undskyld, sit selv - men i bund og grund kan man lige så godt danne sig en egen forståelse af de klassiske filosoffer og derigennem finde sin indre 'coach'.
Faktisk har Ole Vadum på mange måder skrevet en god bog, men man sidder tilbage en stærk, stærk følelse af ikke at behøve Vadum. Man har jo sig selv.
Køb eller bestil bogen på saxo.dk.
Ole Vadum Dahl: Coaching
Forlag: Borgen
Sider: 279
Udgivelsesdato: 14.11.2006
ISBN: 87-21-02724-2