Flere nyheder

 
Litteratur
Myte og Sagn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Myte og Sagn
Man. 21. maj 2007

Mads Lidegaard forsøger at vise, hvordan de danske folkesagn skjuler rester fra universelle, urmytologiske fortællinger fra hele verden om Moder Jord og forholdet mellem kaos og kosmos. Der er dog snarere tale om essayistiske overvejelser og ofte tilsyneladende ufunderede spekulationer end nogen egentlig, videnskabelig undersøgelse.

Hvad er det, Mads Lidegaard vil med denne bog? Vil han skildre både de kendte og de mere lokale, ukendte sagn for læseren, eller vil han grave sig frem til mytologien bag disse sagn? Det er uklart, selv når man er færdig med bogen. Tit præsenteres man for tolkningsforslag, der nok kan være interessant og tankevækkende, men som der ikke rigtigt bliver argumenteret for, og derfor er det meget svært at vurdere rigtigheden af dem.

Hans tilgang bygger i høj grad på Mircea Eliades religionshistoriske studier, og derfor ville en lidt længere introduktion hertil være ønskelig, så det fremgik tydeligere, hvornår der er tale om hans egne overvejelser, og hvornår han gør brug af Eliades argumenter og konklusioner. Generelt er kapitlerne også meget korte, så man kommer desværre sjældent ind til benet af en ellers lovende problematik. Som seriøst studium giver jeg derfor ikke meget for denne bog; på den anden side er den heller ikke en samling af sagnene, og ofte præsenteres vi kun for udpluk, hvor man kunne have lyst til at læse hele sagnet.

Det er i en interesse for den mytologiske kvindeskikkelse, at bogen er mest interessant. Det er en kendt sag, at kristendommen har følt sig truet af kvindelige guddomme og derfor har dæmoniseret dem; men Lidegaard påviser, hvordan et lignende skred allerede sker i asetroen, hvor hellige kvinder pludselig bliver til mænd, såsom søtrolde og åmænd. Man kan også læse om de mange brudesøer rundt om i landet, hvor unge brude på vej til eller fra deres bryllup angiveligt er druknede, og at det kan være vage erindringerne om hedenske ofringsritualer, der har skabt disse sagn.

Vælger man at læse Myte og Sagn - Mytologien i danske folkesagn som et slags essay over vores sagnskat, er der mange små guldkorn at finde i form af ejendommelige og atypiske sagn, det ofte er præget af lokale forhold. F.eks. kan man læse om en jættepige, der tisser i stride strømme for at drukne Tor, eller om Odin der hvert år tager på friertogt og forsmås af vættefruen på Nordfalster. Ib Spang Olsens enkle, stemningsfulde tegninger supplerer sagnene på smukkeste vis.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Mads Lidegaard: Myte og Sagn - Mytologien i danske folkesagn
Forlag: Gyldendal
Sider: 164
Udgivelsesdato: 13.03.2007
ISBN: 8702040131