Flere nyheder

 
Litteratur
Rytterkongen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Rytterkongen
Fre. 4. jan. 2008



Bogen er et forsøg på at skabe et mere personligt portræt af Christian den 10. ud fra kongens personlige dagbøger og optegnelser. Kongen følges lige fra sine unge år som kronprins gennem to verdenskrige, politiske og økonomiske kriser og ikke mindst ved det kendte ridt på den hvide hest, da Sønderjylland kom tilbage til Danmark.

Teksten er skrevet i en meget doserende stil, som til tider virker langtrukkent og tung, det er heller ikke muligt at få nogen større viden om den tid, kongen levede i. Bogen handler om kongen som person, hvis man vil vide mere om påskekrisen eller vide, hvad der ellers rørte sig politisk og samfundsmæssigt henvises til andre værker.

Bogen sætter sig på en måde mellem to stole, den vil gerne give et mere personligt billede af kongen og dennes følelser og tanker, men en stor del af bogen handler om kongens forhold til de skiftende regeringer og de kriser landet og regeringerne kom ud i på grund af kongen. Men kriserne i sig selv vil forfatteren ikke fortælle om, der er man enten heldig at vide en masse om det i forvejen, eller også må man ud og læse op i andre værker for at få det fulde udbytte af bogen.

De små korte stakatosætninger, som ind i mellem præsenteres fra kongens dagbøger giver heller ikke et særligt tydeligt billede af kongen som person, her må vi stole på det billede Knud J. V Jespersen fremmaler, af hans opfattelse af kongen ud fra dennes ordknappe dagbogsskriblerier. Der males et billede af en militærmand, med sine meningers mod, en mand med stærke principper, som han ikke fraveg under nogen omstændigheder. En mand som i bund og grund opførte sig som om han og ikke demokratiet bestemte i Danmark. Kongen var samtidig et stort familiemenneske, som gik op i sine børn og børnebørn og ikke mindst levede i et lykkeligt ægteskab med dronning Alexandrine.

Ind i mellem kan det virke som om forfatteren lægger meget stor betydning i nogle meget få sætninger. Generelt formår forfatteren ikke rigtigt at formidle betydningen af umiddelbart betydningsløse ordvekslinger. Læseren får ikke en bedre forståelse af, hvad det var, der blev sagt og gjort, som fremkaldte påskekrisen, telegramkrisen eller nogle af de andre tvister, kongen blev en del af. I forbindelse med omtalen af den tyske besættelse bringes dele af tyske breve uden oversættelse, hvilket forekommer som dårlig stil, da forfatteren ikke kan regne med, at alle læsere forstår tysk.

Idet hele taget forekommer forfatteren meget positivt forudindtaget overfor kongen, uanset hvad han gør, så skal det ses i det bedst mulige lys; tiden, kongens tilstand, den viden man havde på det pågældende tidspunkt, osv. skal altid tages i betragtning, således at kongen fremstår som noget nær en helgen.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Knud J. V. Jespersen: Rytterkongen
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 567
ISBN: 978-87-02-04135-4