Gyldendals oversættelse af den Pulitzer-prisvindende roman Vejen (The Road) vidner igen om, at det groteskes mester Cormac McCarthy er en af USA's mest bemærkelsesværdige og betydningsfulde forfattere.
Forhutlede, udsultede og konstant på vagt skubber de navnløse hovedpersoner en indkøbsvogn, der indeholder alle deres jordiske ejendele igennem et øde, post-apokalyptisk landskab. Det kan være hvor som helst, men vi lærer hurtigt, at dette sted engang var USA. Noget frygteligt er sket: byer ligger øde hen, grå aske fyger afsted i den kolde vind, mennesker findes stort set ikke mere, og solen står ikke op. Faderen og sønnen er helt alene i verden. Næsten. De er konstant på vagt for landevejsrøvere. Disse røvere er et gammelt McCarthy-isk kendetegn: de er grådige, uhumske, degenererede skabninger, der fanger andre mennesker, torturerer, voldtager og æder dem. Flere gange er far og søn tæt på at ende deres dage enten for hånden af disse monstre eller af simpel sult. For i denne verden er der langt mellem måltider. Så langt at "de onde mennesker" er tyet til kannibalisme.
Denne roman er blevet beskrevet som McCarthys mest personlige. Den er dedikeret til hans søn og handler om et fader-sønforhold, der trues - for det meste - af udefrakommende elementer, og selvom historien er intens og dyster i sit simple sprog og detaljerede beskrivelser, er det en gribende fortælling om kærlighed.
Selvom Vejen ikke er nær så voldelig som McCarthys andre romaner og ikke helt opnår den groteske effekt, som han ellers er kendt for, fastholder Vejen alligevel sin læser bl.a. med små malende beskrivelser som: "Manden vendte sig om og så på ham. Drengen var helt fordybet af koncentration. Den tanke slog amnden at han så ud som en ensom og bedrøvet skifting der var ankommet til en landsby for at forkynde at en omrejsende trup ville opføre en forestilling på egnen og endnu ikke vidste at alle skuespillerne var blevet ædt af ulve bag ham" og personificeringer som "den fjendtlige sol havde indledt sin kolde bane".
Imellem beskrivelser af de udsigtsløse, afbrændte, askegrå landskaber og den håbløse fremtid overvælder McCarthy sin læser med små glimt af alt for normale omstændigheder - så som det heldige fund af en beskyttelseskælder, hvor der er lagret mere mad, end de kan spise, og hvor de kan bade og få varmen - hvilket udelukkende forstærker den mareridtsagtige fremstilling af verden som gold, gudløs og uden menneskelighed.
Flere af McCarthys romaner er blevet filmatiseret, bla den bio-aktuelle No Country for Old Men, som Ethan og Joel Coen successfuldt har transformeret til det store lærred. Så hvis man ikke er den store læsehest kan man - og det skylder man sig selv - opleve McCarthys verden igennem andre medier.
Den danske version af Vejen fremmaner de samme billeder som originalen, og der synes ikke at være gået noget tabt i oversættelsen. Vejen er en formidabel, skræmmende og rørende roman, som ikke kun kan anbefales på det stærkeste, men faktisk skal læses!
Køb eller bestil bogen på saxo.dk.
Cormac McCarthy: Vejen
Forlag: Gyldendal
Sider: 260
ISBN: 978-87-02-05526-9