Flere nyheder

 
Litteratur
Tegneren Ib Andersen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tegneren Ib Andersen
Tir. 13. maj 2008



Forlaget Vandkunsten har med "Tegneren Ib Andersen" sendt et tiltrængt såvel som smukt værk i handlen, der viser den diversitet, Ib Andersen repræsenterede i sin kunst. Bogen er en hyldest - en cadeau - til en alsidig og bredt favnende folkekunstner, som mange (måske uden at vide det) har haft værker af.

Det er muligt - endda meget muligt - at man på et eller andet tidspunkt har ejet Ib Andersens kunst. Måske han har stået på reolen. Måske han har ligget i aviskurven. Måske han har hængt på væggen. Måske han har ligget i pungen. Kryptisk? Nej, ikke specielt! Ib Andersen (1907-1969) var en kunstner af alsidig støbning, der ikke lod sig begrænse i sin oeuvre, men som spillede på et hav af mangefarvede tangenter - hvilket nærværende bog er et levende bevis på!

Han har således skabt forsider til bøger (bl.a. til mange Anders Bodelsen-romaner), han har designet tapeter, været tegner på Politiken såvel som Berlingske Tidende og skabt tegningerne til vores forrige seddelserie (1972-serien), hvor karussen (50-kroneseddlen), natsommerfuglen (100-kroneseddlen), firbenet (500-kroneseddlen) og egernet (1000-kroneseddlen) stadig vil stå klart i manges erindring. Ligeledes er han også manden bag 1952-seddelserien, hvor ikke mindst 500-kroneseddelens afbildning af en plovmand jo er gået over i vores fælles vokabular for netop en seddel af denne størrelse!

Bogen er en veritabel mosaik af Ib Andersens arbejder, og man finder ikke kun eksempler på ovenstående nævnte områder, men også blyantskitser, plakatkunst, emballageudsmykning, tegninger med tusch, farveblyant og akvarel samt bogillustrationer, malerier, arkitektoniske arbejder og dyre- og fugletegninger fylder bogens 311 sider.

Bogen - der bl.a. er redigeret af Steen Ejlers - er sammensat af bidrag fra f.eks. Per Arnoldi, Anders Bodelsen, Georg Metz og Hans Edvard Nørregård-Nielsen, der hver især belyser bestemte områder af Ib Andersens liv og kunst.

Bogen er smuk - her ikke mindst dens aflange format - og layoutet og den grafiske udformning er helt i tråd med dens indhold. Med sine omkring 600 illustrationer er bogen den hidtil største samling af Ib Andersens arbejder, og man får et godt og varieret indblik i kunstnerens produktion såvel som liv.

Især Ib Andersens smukke landskabstegninger - der behandles af kunsthistorikeren Hans Edvard Nørregård-Nielsen - og de mange skitser såvel som penne- og blæklaveringer fra Ib Andersens rejser i troperne (bl.a. Tranquebar, Guldkysten og de vestindiske øer) er forførende.

Men Ib Andersen havde også forcer indenfor naturvidenskaben, og hans mikroskopisk detaljerede studier af haletudser er imponerende. Disse evner som naturskildrer blev da også anvendt i forbindelse med illustrationer til naturbøger a la de vignetter, man finder i en bog som Den fuldkomne fisker. Ydermere har han tegnet pindsvinefrimærket fra 1975 og skabt smukke akvareller af biædere fra hans tur til Guldkysten.

Bogen belyser en spændende multikunstners liv og produktion, og man er glad for, at så mange af hans værker er gengivet og samlet i en bog, der fremstår som en smuk hyldest til manden og dennes virke - køb den, læs den, nyd den!

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Steen Ejlers (red. m.fl.): Tegneren Ib Andersen
Forlag: Forlaget Vandkunsten
Sider: 311
ISBN: 978-87-7695-007-1