Flere nyheder

 
Film
DVD: Blindness

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
DVD: Blindness
Man. 23. mar. 2009





Nobelprisvinderen José Saramagos mesterlige roman "En fortælling om blindhed" er blevet filmatiseret. Resultatet er et stærkt og skræmmende billede på den menneskelige natur, og dette er en film, der efterlader en tyngende væmmelse i kroppen længe efter, at den er slut. En pludselig epidemi af blindhed rammer en by og dette får alvorlige følger.

En mand (Yusuke Iseya) bliver pludselig blind midt i et trafikeret kryds. Blindheden gør ikke mandens verden sort, men hvid i stedet. Da manden ikke er i stand til at forklare sin blindhed, konsulterer han en øjenlæge (Mark Ruffalo) uvidende om, at dette starter en epidemi af denne hvide blindhed, der ud over at smitte både lægen og de syge i hans venteværelse, stille og roligt spreder sig til hele nationen. De blinde kommer i karantæne og nægtes hjælp, udover madrationer, fra verden udenfor. Det er hver mand for sig selv. Lægens kone (Julianne Moore) er fulgt med sin mand i karantæne, og hun er som den eneste seende. Som tiden går, bliver tilstanden indenfor karantænens fire betonvægge værre, og en krig imellem de blinde begynder. Volden eskalerer, og kampen for overlevelse tvinger de blinde ud i umenneskelige og smertefulde situationer.

I starten virker Blindness lidt klodset, måske en anelse forceret. Det gælder om at komme til det punkt i historien, der handler om karantænen, så hurtigt som muligt, så historien rigtig kan komme i gang. Selv skuespillet får en klodsethed over sig, og troværdigheden omkring karakterernes blindhed bliver tvivlsom.
Men som minutterne går, bliver troværdigheden genetableret, som om skuespillerne har vænnet sig til denne instruerede blindebuk, og man rives med ind i det skabte blinde univers.

Stilistisk set har instruktør Fernando Meirelles truffet nogle gode valg. Med overeksponering af lys i en stor del af filmen, har han skabt et billede på den hvide blindhed, hvilket fungerer rigtig godt og tvinger publikum til at opleve noget, der kunne have en snert af dette. Derudover har manuskriptforfatter Don McKellar været tro imod Saramagos navnløse karakterer, der er med til at give historien et løft og fjerne fokus fra det enkelte individ, for det er ikke det, denne film handler om. Blindness handler om mennesker i flok, der tvinges til at leve ud fra den samme præmis, og dette gør dem i stand til at leve med hinanden, for hinanden og imod hinanden.

Foto: Sandrew Metronome

Ude på DVD fra Sandrew Metronome