Flere nyheder

 
Litteratur
En vigtig fremstilling

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En vigtig fremstilling
Tir. 19. jan. 2010



Engang var forfatterprofessionen et mandligt enevælde. I dag er den tilgængelig for alle - men det er fortidens danske kvindelige forfattere ikke. Lise Busk-Jensen puster liv i romantikkens forfatterinder, og fremstiller romantikkens kvindelitteratur i et lys, der til tider brænder med lidt for kendte sociale og kulturhistoriske væger.

Som sine medforfatterinder i romantikken skriver Lise Busk-Jensen ikke for det brede publikum. Romantikkens forfatterinder vil på trods af et voluminøst omfang blive en smal sag hos boghandlerne, men trebindsværket om glemte danske forfatterinder i romantikken er på ingen måde en smal sag at komme igennem. Det kræver lyst, interesse og høj koncentration at læse Lise Busk-Jensens afhandling, for en afhandling er det, og derfor er det en udgivelse, der udelukkende vil stå i udvalgte hjem.

Læser man denne bog, og er man allerede bekendt med problematikken omkring den kvindelige forfatters udtryksmuligheder i romantikken, så kender man allerede de temaer, som Lise Busk-Jensen præsenterer - blandt andet intimsfæren, den offentlige kultur, husmoderkulturen, salonkulturen, madonnabilleder og mariadyrkelsen. Der er altså intet nyt under solen eller læselampen i første bind, der koncentrerer sig om kvinders sociale og ideologiske livsvilkår i romantikken, samt analyserer enkelte hovedværker inden for kvindelitteraturen, hvilket vil sige værker af f.eks. Charlotte Brontë, Jane Austen og George Sands.

Andet bind er straks mere interessant, for her pustes liv i ukendte danske kvindelige forfattere. Det er spændende læsning, når man pludselig lærer ca. 70 nye danske forfatterinder at kende, og når kulturarven bredes ud og afdækkes. Dog er der igen en anke, idet Lise Busk-Jensen i sin afhandling vælger at fokusere på den litteratursociologiske vinkel. Det medvirker, at Romantikkens forfatterinder ikke kun koncentrerer sig om æstetiske virkemidler og tematiske strukturer i romantikkens udgivelser, men i særdeleshed også om de økonomiske, biografiske, historiske, klassemæssige og ægteskabelige omstændigheder, som omgav de danske forfatterinder.

Det er smag og behag, om man foretrækker analyse frem for sociologi (gæt selv hvilken retning denne anmelder finder mest interessant!), men der er ingen tvivl om, at Lise Busk-Jensen har begået et grundigt og skelsættende stykke arbejde med disse tre bind om romantikkens glemte kvindestemmer. Der ligger saglighed og faglighed bagved udgivelsen, som i sidste og tredje bind samler en imponerende bibliografi og forfatterbiografi.

Det er en fyldestgørende skildring af romantikkens forfatterinder, af litteraturhistorie og -genrer, af social historie, af kvindens stemmer i litteraturen, kvindens afbildninger i litteraturen og af kvindens grundvilkår i samfundet og i forfatterprofessionen. Så hvis man har brug for både en grundig introduktion til og gennemgang af romantikkens forfatterinder, så er Lise Busk-Jensens udgivelse stedet, hvor man kan få lige præcis dét. Romantikkens glemte og gemte forfatterinder i Danmark lever nu videre i vores bevidsthed og i vores litterære kulturarv, men de kunne godt have fået en mere livlig og litterær genfødsel.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Forfatter: Lise Busk-Jensen
Titel: Romantikkens forfatterinder
Forlag: Gyldendal
Sider: 1856
ISBN: 978-87-02-08144-2