Flere nyheder

 
Film
Dramatisk håndboldnostalgi

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dramatisk håndboldnostalgi
Fre. 22. jan. 2010




De rejste dansk kvindehåndbold fra asken, høstede alle trofæerne, blev folkeeje og mediedarlings. De blev en af dansk sports største triumfer i 90'erne, og nu skildres kvindelandsholdets op- og nedture i Mads Kamp Thulstrups nye dokumentar, hvis titel vel nok beskriver holdet, som vi så dem dengang og nu, nemlig som Jernhårde Ladies. (Foto: SF-Film)

Da VM-finalen rullede henover skærmen i 1993, holdt det meste af Danmark vejret, og håndboldfeberen begyndte så småt at stige i graderne. Men selvom det danske kvindelandshold i kølvandet på VM-sølvet red på en bølge af succes, var det ikke uden problemer. Som Jernhårde Ladies skildrer, var der lige fra begyndelsen problemer mellem holdets stjerne Anja Andersen og landstræner Ulrik Wilbek, hvilket resulterede i omfattende kontroverser, til mediernes store begejstring. Men i sidste ende fandt de to temperamenter sammen om det, det hele handlede om; håndbolden. Og i årene 1994 - 1996 indbragte kvindelandsholdet tre guldmedaljer til den danske kaminhylde.

Jernhårde Ladies tager én på en rejse 15-16 år tilbage i tiden, og det er svært ikke at genleve stemningen fra dengang, når højdepunkterne fra enkelte kampe toner frem på skærmen. Suset, kuldegysningerne og den løftede, knyttede næve vender tilbage. Man ærgrer sig på ny, når Anja Andersen får rødt kort i EM-finalen mod Tyskland, og når hun brænder det afgørende straffe imod Syd Korea i OL-finalen i 1996.

Desværre for filmen er det svært ikke at savne den altoverskyggende hovedperson, som ikke selv medvirker i dokumentaren. Hermed ikke sagt, at Janne Kolling, Anne-Dorthe Tanderup, Rikke Solberg og de andre medvirkende ikke opfylder deres roller som guider ned ad håndboldmindernes allé, men fokus på den dengang verdens bedste håndboldspiller optager så meget plads på filmrullen, at hendes fravær gør dokumentaren lidt mangelfuld.

Men ikke desto mindre har Thulstrup, som han gjorde det med ..Og det var Danmark, skabt en let fordøjelig dokumentar, der giver et indblik i et historisk øjeblik inden for dansk sport. Og om man er håndbold fan eller ej, er de 77 minutters håndboldnostalgi et kig værd.

Ude på DVD fra SF Film