Flere nyheder

 
Litteratur
I godt selskab med Mr. Irving

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
I godt selskab med Mr. Irving
Man. 21. jun. 2010






Bestsellerforfatteren af "Verden ifølge Garp" og "Æblemostreglementet" er tilbage med et nyt, mesterligt epos. "Sidste nat i Twisted River" følger Danny Baciagalupos vej fra præ-pubertær knægt i et skovhuggersamfund i 50'erne til succesfuld forfatter i Bush-æraens hyperpolitiserede Amerika. John Irvings realisme fungerer upåklageligt i dette nye udspil.

Der er gjort mange forsøg på at lægge den klassiske realistiske roman i graven i løbet af det 20. århundrede, og dens implicitte forbindelser til rationalismens ukritiske fornuftsdyrkelse, til kolonialismens skamløse selvhævdelse, til borgerskabets ideologiske indoktrinering af det læsende publikum er tungt skyts at rulle frem mod den tradition John Irving - blandt andre - skriver sig ind i.

Men Mr. Irving er heldigvis ligeglad. Han benytter sig af tredjepersonsfortællere med suverænt overblik over fortællingens tid, adgang både til karakterernes indre overvejelser samt de ydre detaljer, der er nyttige i fortællingen. Han udruller ganske enkelt en stor, sansemættet, episk, kulørt, tragisk, morsom livsfortælling om forfatteren Daniel Baciagalupo, der klart trækker på John Irvings egen karriere og erindringer, men også klart adskiller sig fra samme.

Og som læser må man hurtigt overgive sig. Persontegningen er klar og tidsbillederne så overbevisende, at man gerne overgiver sig til den turbulente historie, der trækker både personlige og historiske tråde gennem anden halvdel af det store, mærkelige USAs historie.

Skal man pege på to ting, der gør Irvings bøger så meget bedre end andre samtidige episke forfatteres, er det hans usvigelige sans for plottets fremdrift - han behersker simpelthen kunsten at styre fortællingens dynamik gennem 600 sider uden at tabe læseren undervejs. Derudover må man beundre hans sproglige styrke. Der er lidt af en hærget litterær skovhugger over hans maskuline prosa, der er rig på detaljer og præcise, sanselige passager, som aldrig bliver luftige og nydelige, men stinker af sved og kød på rødglødende stegepander i selvbyggede dunkle træhytter.

Persongalleriet er rigt, og det er svært at give slip på de idiosynkratiske karakterer, der synes taget ud af et besynderligt Mark Twain'sk katalog af amerikanske outcasts, for hvem familien og den personlige æresfølelse er det eneste kompas gennem livets slyngede, skummende flod.

Det er en smuk og rig bog, John Irving her har skrevet. Vi ser frem til den næste.


Køb eller bestil bogen på saxo.com

John Irving: Sidste Nat i Twisted River
Lindhardt og Ringhof, 619 sider
ISBN : 9788711424544
Udkommet: 17. maj 2010