Flere nyheder

 
Litteratur
Planlagte dagdrømme

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Planlagte dagdrømme
Man. 8. nov. 2010

Den alt for sparsomt udgivende digter, kritiker, redaktør og oversætter René Jean Jensen imponerer og forvirrer på den mest tilfredsstillende måde i sin nye digtsamling. Uanset om man betragter lyrik som et udgangspunkt for dybe refleksioner eller et sprogligt drug, er der masser at hente i forfatterens planlagte dagdrømme, der udbanker vildtvoksende veje af sproglige knortegrene i sine læseres lykkelige hjerner.

René Jean Jensen debuterede helt tilbage i 2001 med samlingen Opvågningsbog, som udkom på forlaget Basilisk. Nu ni år efter udgiver han både prosateksterne i Om april, i maj og digtsamlingen med den fine titel Jeg har planlagt at dagdrømme.
I mellemtiden har han oversat værker af bl.a. Robert Walser og fungeret som redaktør på Basilisk. Så selv om rækken af udgivelser ikke er overvældende lang, er han ikke noget ubeskrevet blad på den danske litterære scene. Har man stiftet bekendtskab med hans tidligere produktion, vil man gå ind til læsningen af den nye digtsamling med høje forventninger, og man vil næppe blive skuffet.

Jensens lyrik er svær at begrebsliggøre. Han benytter en meget markant jeg-stemme med finurlige sproglege, der får digtene til at svirre et sted mellem hovedsporslyrikkens tendens til at bearbejde og formulere subjektive erfaringsproblematikker i sprog. Dette sammenkobles med en legende, humoristisk tilgang til sproget, der flår digtene ud af enhver invitation til identifikation fra læserens side.

Så på den ene side oplever man som læser, at digtene åbner mod erkendelser af, hvad det vil sige at være menneske i verden, men med den anden hånd ikke kan modstå fristelsen til at lade sproget løbe løbsk i hals- og hoved-brækkende kæder, der vil alt andet end stå til tjeneste for en bagvedliggende mening eller erkendelse.

Så man kan sige, at denne udgivelse er for læsere, der ikke har noget imod at lade sig forvirre. Den er for de, der ikke har valgt side mellem tradition og avantgarde, men er lykkelige for at få lov at opholde sig i det summende spændingsfelt imellem, hvor alt er både-og og aldrig enten-eller.

Og når man oven i købet støder på rene perler som denne: "jeg ville gerne være / i nuet men det står / udenfor mig / med fugle i", så må man overgive sig og hengive sig til ren lystlæsning af et værk, der ikke vil overbevise en om noget, og ikke vil føre en et bestemt sted hen, men som tværtimod synes at have sit credo i linjerne fra digtet "Øverst": "Jeg vil alle steder hen nu"

Jeg vil slutte anmeldelsen med endnu et par små lækkerbiskener og en opfordring til at få fat på denne bog til dig selv, til din lyrikglade nevø, der gemmer sig bag tjavset hår og somme tider går i gymnasiet, eller til hvem som helst, der trænger til at forvirres konstruktivt på sprogets scene:

"Jeg afspadserer på grund af lus"

Og til slut denne:

"Kolibrier står stille / foran min pande / og bringer mig små aviser"

Køb eller bestil bogen på saxo.com

René Jean Jensen: Jeg har planlagt at dagdrømme
Gyldendal, 104 sider
ISBN : 978-87-02-10069-3
Er udkommet