|
Dennis Larsens debutbog, "Fortrængt grusomhed - danske SS-vagter 1941-45", er en gruopvækkende dokumentation af nogle af de værste danske krigsforbrydelser i de nazistiske koncentrationslejre under 2. Verdenskrig og det efterfølgende retsopgør, der i høj grad var præget af mangelfulde undersøgelser og tilfældigheder.
Udsultning, forfrysninger, afstraffelse, tilfældig vold og udmarvende fysisk arbejde under umenneskelige forhold var hverdagen for de internerede i de mange tvangs- og koncentrationslejre i Tyskland under 2. Verdenskrig. Blandt torturbødlerne var flere hundrede danske frivillige, der på ingen måde stod tilbage for deres tyske kolleger i grusomhed.
12.000 danskere meldte sig frivilligt til tysk krigstjeneste under 2. Verdenskrig. Ikke overraskende kom en stor del fra det tyske mindretal, men også mange almindelige danskere meldte sig - af sociale, økonomiske og ikke mindst idealistiske årsager. Denne mangfoldighed demonstrerer Dennis Larsen gennem otte portrætter af vagterne, deres motiver, baggrunde og dagligdag i lejrene, der effektivt afmonterer de gængse stereotype forestillinger, man ofte har af dem.
Bogen er et udvidet historiespeciale og i forbindelse med udarbejdelsen har Dennis Larsen, museumsinspektør ved Frøslevlejrens museum, fået lov til at se og bruge kildemateriale, som ellers ikke er offentligt tilgængeligt. Den er således et værdifuldt supplement til de foreliggende tyske og danske retsdokumenter og afhøringsrapporter, der er præget af, at SS-vagterne har ønsket at nedtone deres egen rolle og til dels har haft tid til at tale sammen og ensrette deres historier.
Kun i få tilfælde er der foretaget mentalundersøgelser - disse har Dennis Larsen taget med, og det er meget interessant læsning. F.eks. fremgår det, at en af de frygtede vagter befinder sig på overgangen til sinkestadiet, men trods sin hidsige opfarende natur ikke skønnes at være psykopatisk og dermed er strafegnet, mens en anden vurderes til en intelligensalder på 14,8 år. De fleste er dog helt normale mennesker, hvilket gør deres gerninger så meget mere uhyggelige.
Bogen hedder Fortrængt grusomhed, og den er da heller ikke for sarte sjæle med de detaljerede beskrivelser og vidneudsagn af en lang række bestialske overgreb, der spænder over alt fra den dagligdags afstumpede vold til eksperimenter på de indsatte og en uhyrlig række drab på børn og voksne. Situationen forværres drastisk, som krigen skrider frem, og der bliver stadig mindre mad, tøj og medicin til et voksende antal fanger, og nogle steder tyer de desperate fanger til kannibalisme.
Eftersom Dennis Larsen beskæftiger sig med navngivne personer, er det naturligvis et meget følsomt materiale, og han er blevet kontaktet af venner og pårørende til de hedengangne vagter. Historien er for vigtig til at glemme, men spørgsmålet er, om hensynet til de pårørende helt kan negligeres. Ikke desto mindre er bogen et vigtigt vidnesbyrd om danskernes rolle i 2. Verdenskrig, en rolle man har ønsket at glemme og fortrænge.
Køb eller bestil bogen på saxo.com
Dennis Larsen: Fortrængt grusomhed - Danske SS-vagter 1941-45
Gyldendal, 259 sider
ISBN: 978-87-02-09437-4