|
Trine Andersen er aktuel med novellesamlingen "Det ved vi ikke endnu". Omdrejningspunktet er længslen efter at være til stede i nuet. Efter at have læst de otte noveller ønsker man bare, at de var otte romaner.
Det ved vi ikke endnu er en samling korte samtidsskildringer, som hver især tager afsæt i en jeg-fortællers bevidsthed og dennes møde med nuet. Det er de umiddelbare indskydelser, pludselige erkendelser og tilfældigt opståede bekendtskaber, som på forskellig vis præger den virkelighed, personerne befinder sig i, og som samtidig fungerer som et karakteristisk fællestræk ved novellerne.
"Frøer fra himlen" handler om den umiddelbare tiltrækning mellem to mennesker, der befinder sig på en afvænningsklinik. "Tøjte" om en 18årig kvinde, som til sin egen overraskelse opdager nye sider af sin egen seksualitet. "En eftermiddag" om en idealistisk europæer, som får sin virkelighed sat i perspektiv af sin afrikanske tjenestepige Simi. "Ønskebørn" om en gravid kvindes refleksioner over de valg og fravalg, som hun ikke kan overskue konsekvenserne af, og om den store usikkerhed, der paradoksalt nok er snævert forbundet med al den sikkerhed, hun går i møde; fordi hun nu med sikkerhed skal have den slags liv, hvori man har et barn. "Størst af alt" om en bryllupstale, der fører talerens ægtefælde ind i en melankolsk tankestrøm om kærlighed, afhængighed og frygten for at miste. "Torveliv" om den første morgen i en 70årig mands nye liv; hvor vejen pludselig ligger fuldstændig åben og mødet med alt det vanlige og velkendte indtager helt nye dimensioner. "Jubilæum" om en gruppe venner, der fejrer overvindelsen af ungdommens angst for at falde igennem. "Kahve i Istanbul" om en forfatters refleksioner over fundamentalisme, fremmedhed og et forunderligt møde med en ukendt mand.
Hvad det er, Andersens novellesamling kan, er svært at sætte ord på. Man kommer ikke uden om at Det ved vi ikke endnu bevæger sig inden for sfæren af psykologiske, sociale og eksistentialistiske spørgsmål, der på trods af deres evige relevans hurtigt kan opleves som fortærskede. Men selvom novellesamlingen beskæftiger sig med livets store - for ikke at sige største - erkendelsesmæssige og eksistentialistiske spørgsmål; knyttet til livet, døden, kærlighed, hvem vi er og hvor vi er på vej hen, sidder man dog på ingen måde tilbage med en følelse af at have med gammel vin på nye flasker at gøre.
Andersens evne til at stille skarpt på tilværelsens små og store paradokser er intet mindre end forrygende.
Når man efter at have læst novellesamlingen sidder tilbage med et ønske om at læse alle otte noveller som romaner i fuld længde for også at komme ind i hovederne på de velportrætterede bipersoner, som vi kun akkurat får kradset i lakken, så er der én ting man ved om Det ved vi ikke endnu; den vil helt sikkert blive læst igen.
Køb eller bestil bogen på saxo.com
Trine Andersen: Det ved vi ikke endnu
Gyldendal, 154 sider
ISBN: 9788702109009
Udgivelsesdato: 30. marts 2011