Flere nyheder

 
Litteratur
Inspirerende grøn kogebog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Inspirerende grøn kogebog
Ons. 30. mar. 2011

Steen Larsens vegetariske kogebog kunne ikke være kommet mere apropos, nu hvor FDBs nye madpyramide for alvor har opprioriteret grønsagerne. Nu anbefales det dagligt at spise 300 gram grønsager og flest af de grove. "Rent vegetarisk" giver masser af inspiration med et væld af opskrifter på sunde, lækre og farvestrålende vegetariske retter fra nær og fjern.

Der indledes med nogle gode oplysende kommentarer om, hvad det indebærer at være fuldtidsvegetar, nemlig at man må sørge for at spise råvarer med masser af proteiner til erstatning for dem, der findes i kød og fisk. Og denne bog bugner netop af retter med bælgfrugter, linser og deslige.

Der startes med "Supper", og herefter kommer "Salater og dressinger", som er noget af det mest interessante, da salater især som frokostretter på caféer efterhånden fungerer som hovedretter, og der er en gudsvelsignelse af spændende salater, man får lyst til at prøve. F.eks. den pæredanske "bønne-blomkålssalat" eller den indonesiske "gado-gado" med jordnøddesauce, og så er der masser af tips ved alle opskrifterne med gode råd om tilbehør og om andre grønsager, der også kan bruges.

Steen Larsen går heller ikke af vejen for at bruge dåsemad, f.eks. får retten "kikærtefrikadeller med mandler" følgende tip med på vejen: Der kan bruges kogte kikærter, de fås på dåse, klar til brug. Og i indledningen til "Kvikgrønt" står der: Hvis man ikke kan få friske tomater, så køb flåede tomater på dåse, ofte har de en bedre smag end intetsigende vintertomater.

Så kommer turen til dressinger, og det er rart med ideer til andre end den evindelige olie/eddike hverdagsdressing, såsom lime-, kapers-, eller tabasco-dressing. Derefter førnævnte "Kvikgrønt" med hurtige opskrifter til travle hverdage, og før "Hovedretter" et skønt kapitel med "Småretter & snacks" med et utal af lækkerier, der er velegnede som forretter, f.eks. fyldte æg med tapenade, guacamole, m.m.

Under "Hovedretter" er der tærter, gratiner og postejer en masse, alle rimeligt nemme at tilberede, og nøddesteg med æbler foreslås også i julemenuen til erstatning for gås eller and.

Der er selvfølgelig også opskrifter på brød, desserter og kager, forslag til menuer, både til hverdag og fest, buffeter, - you name it! Afslutningsvis et råvareleksikon med oplysning om, hvad så eksotiske ord som f.eks. arame-tang, holy basil, kumquat m.m. dækker over.

Og alle de lækre og farverige retter matches af et lige så lækkert layout, hvor opskrifterne står klart og æstetisk smukt på siden, omgivet af flotte, indbydende fotos. Kan varmt anbefales.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Steen Larsen: Rent vegetarisk. Sundt for dig - godt for miljøet.
Gyldendal, 245 sider
ISBN 978-87-02-10552-0