Flere nyheder

 
Litteratur
Essay om den litterære scene

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Essay om den litterære scene
Tor. 7. apr. 2011

Det er ikke med så lidt ironisk distance endda, at denne anmelder kaster sig over Mikkel Thykiers essay "Over for en ny virkelighed". Kort sagt handler essayet om tilstanden på den danske litterære scene, herunder alt fra forlagsvirksomhed til forfatterens rolle i samfundet. Og ikke mindst anmeldelser og dem, der skriver dem. Det er nemlig dem, Thykier bruger mest tid på at kritisere.

I essayet beskriver Thykier, hvordan han mener, vi som litterater står over for en ny virkelighed angående litteratur i og for samfundet. Denne virkelighed er ifølge Thykier stærkt kontrolleret af markedet og økonomiske begrænsninger. Forlag kan kun holde de bedst sælgende titler i omløb, og de mere "ambitiøse" og "innovative" værker og forfattere søger - eller må nøjes med - de små idealistiske forlag, som ofte lever på lånt tid.

Om anmelderne siger Thykier: "De har ingen ambition, ingen interesse, ingen personlig entusiasme og ikke noget sprog at formidle det i." "De har en attitude af at have set alting før, men de har ikke set noget som helst." Og videre: "Uden nødvendigvis at være fordomsfulde dømmer de på forhånd det uventede ude." Der kan nok være noget om, at anmeldelser i Danmark bliver skrevet af de samme mennesker, som mener stort set det samme om de samme bøger, men at skære alle anmeldere over en kam ud fra tre eksempler er noget reduktivt.

Som eksempler på, hvad Thykier beskriver som den manglende ambition hos anmeldere, bringes f.eks. referat af Marie Tetzlaffs anmeldelse af Amalie Smith samt Morten Høi Jensen og Kim Skottes anmeldelser af Robert Bolaños romaner. Thykier kritiserer både, hvordan de enkelte anmeldere har læst romanerne - forkert efter hans mening - men også at de lægger sig op ad internationale kritikeres holdninger til en given roman. Det er selvfølgelig problematisk og kan ikke forsvares, men måske Thykier burde se sig om efter andre steder at læse anmeldelser, hvis han er utilfreds med Politiken og Jyllandspostens dækning af den litterære scene. Han nævner selv de små uafhængige forlag, og på samme måde kunne man måske anbefale ham at læse mindre og/eller uafhængige magasiner både on- og offline for at få en mere ærlig og ligefrem, og måske endda ambitiøs, læsning af litteraturen.

Men det er ikke så slemt, som det lyder ifølge Thykier. Hvis man ser bort fra de uengagerede anmeldere, skal man også som forfatter tilpasse sig den nye virkelighed. Og den virkelighed er den, hvori den traditionelle trykkekunst og romanudgivelse er blevet forældet, og hvor forfatteren selv skal stå for mere af det rent praktiske.

Det virker som om, Thykier mener, at det er enten tilpasning eller hedengang. Denne tilpasning består i høj grad i, at forfattere, forlag og læsere bliver bevidst om, at litteratur ikke er et produkt, men en begivenhed, noget der skabes flermedielt og i samarbejde mellem læser og forfatter; en begivenhed som ikke kan bedømmes ud fra forældede kriterier. Dette er Thykiers mest tankevækkende og spændende pointe - og muligvis den flest læsere vil være enige i - men kritikken af anmeldere, om end den er aktuel, vil mange måske synes er for hård.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Mikkel Thykier: Over for en ny virkelighed
Edition After Hand, 32 sider
ISBN: 9788787489973
Er udkommet