Arkiv: Overstået event
Lejre Museum

Orehøjvej 4B, Lejre

Onsdag 4 september 2024, 19.00-21.00.



Föredrag

Foredrag: Skibssætningerne i Lejre genfortalt

Bliv klogere på Skibssætningerne i Gl. Lejre - de mest slorslåede kendetegn for egnen!

I mere end tusind år har skibssætningerne været i centrum for aktiviteter og tolkninger. De monumentale gravmonumenter står i dag sammen med den nærtliggende gravhøj Grydehøj som symboler på den yngre jernalders gravceremonier og -ritualer.

I højen, der blev opført i anden halvdel af 600-tallet, lå resterne af et ligbål, mens der omkring skibssætningerne blev fundet en gravplads med jordfæstegrave fra første halvdel af 900-tallet. Flere forskere har siden gravmonumenternes første erkendelse givet deres bud på kompleksernes betydning og sammenhæng med kongesædet i Lejre.

Julie Nielsen, arkæologisk chef for ROMU, vil denne aften præsentere nye resultater fra forskningsprojektet Viking Dynasties. Hun vil fortælle os nyt om den gravlagte person i Grydehøj og forklare, hvordan arkitekturen og dateringen af Grydehøj og skibssætningerne kan forbindes. Derudover vil hun sætte Grydehøj og skibssætningerne i relation til øvrige resultater fra Viking Dynasties-projektet, der kaster nyt lys over kongesædet i Lejre.

Om foredragsrækken:

I efteråret 2024 indvier Lejre Museum sin nye foredragssal med fire foredrag, der præsenterer den nyeste viden om Kongesædet i Lejre fra forskningsprojektet Viking Dynasties. Dette projekt undersøger sammenhænge mellem de mytiske og faktiske kongesæder i Lejre og Uppsala i yngre jernalder og vikingetid. Begge steder er berømte for deres storslåede halkomplekser, imponerende fund og sagnkongeslægter: Ynglingerne i Uppsala og Skjoldungerne i Lejre.

Forskningsresultaterne bliver udgivet i storværket "Viking Dynasties - The Royal Families of Lejre and Uppsala between Archaeology and Text", som forventes at udkomme i efteråret 2024. I foredragsrækken på Lejre Museum kan du høre forskere fra ROMU, Nationalmuseet og Uppsala Universitet præsentere deres bidrag til projektet og fortælle om nye opdagelser, tolkninger og spektakulære fund.

Entré: 90 kr (+ billetgebyr). Billetter kan købes på Billetto

Läs mer på webbplatsen