Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
30/10 2020
Kulturhuset Skanderborg
Parkvej 10
8660 Skanderborg
Tlf: 38 42 11 11

Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 56.035, Lon 9.93285

En perle lige midt i Skanderborg, tæt ved sø og bypark. Her er både koncerter, foredrag, biograf, udstillinger, mødelokaler og byens bedste café


Seniorakademi efteråret 2024

Seniorakademi efteråret 2024

Efteråret 2024 KURSUS 7524211900. Tirsdage fra 10 - 12. Pris 375 kr. Pr. Sæson (3 forelæsninger) inkl. Kaffe/te og brød. 24.09.2024 kl. 10. Det danske sprog gennem 6.000 år v/lektor Thomas Olander.
Ukendt
Efteråret 2024 KURSUS 7524211900. Tirsdage fra 10 - 12. Pris 375 kr. Pr. Sæson (3 forelæsninger) inkl. Kaffe/te og brød. 24.09.2024 kl. 10. Det danske sprog gennem 6.000 år v/lektor Thomas Olander.

Hvor stammer dansk fra? Hvilke sprog er dansk i familie med - og hvor gammelt er det? Med udgangspunkt i det moderne dansk, som vi lige nu taler, spoler lektor Thomas Olander tiden tilbage og sætter dansk ind i en større sproghistorisk sammenhæng
Svensk og norsk som bekendt i tæt familie med dansk. Tysk og engelsk er en slags kusiner, men dansk har også fjernere slægtninge over hele kloden. Danskerne er nemlig en lille del af den store indoeuropæiske sprogfamilie.
I dette foredrag fortæller lektor på Københavns Universitet Thomas Olander om det danske sprog gennem 6.000 år: Hvordan er dansk blevet til? Hvornår kom det til Danmark? Hvor kom det fra? Og hvor langt tilbage går det danske sprogs historie?
Gamle stadier af dansk og andre sprog berøres. Og hvad betyder det egentlig, at nogle sprog er beslægtede med hinanden, men ikke med andre?
Thomas Olander fortæller også lidt om, hvad forhistorisk DNA kan fortælle om det danske sprogs historie.

29.10.2024 kl. 10 Flygtningelejren Sølund ved museumsinspektør Martin Philipsen Mølgaard og arkæolog postdoc Julie de Vos, Museum Skanderborg.
I slutningen af 2. Verdenskrig kom op imod 250.000 tyske flygtninge til Danmark. Med argumenter om, at flygtningene skulle isoleres for at undgå spredning af sygdomme og hævnangreb fra den danske befolkning, blev de placeret i flygtningelejre. Flygtningelejren Sølund var en af disse lejre, som blev oprettet i et tidligere tyske hovedkvarter for Luftwaffe i Skanderborg Dyrehave. Museumsinspektør Martin Philipsen Mølgaard og arkæolog og postdoc ved Museum Skanderborg Julie de Vos har sammen skrevet bogen om Flygtningelejren Sølund. Bogen belyser flygtningelejren fra flere vinkler, da både historiske og arkæologiske kilder danner grundlaget for indholdet. Til dette foredrag fortæller forfatterne om arbejdet med bogen og de kommer omkring flere af bogens emner, som eksempelvis lejrens fysiske rammer, hverdagen i lejren og hvilke opdagelser, der blev gjort i udgravningerne.

26.11 2024 kl. 10
" Er livet en naturlig konsekvens af stjernedannelsen?" Ved Michael Bache, Senior Scientist, Chemical Engineering, M.Sc. Ph.D.

Er livet på jorden en tilfældig hændelse eller en uundgåelig proces? Vi gennemgår først menneskets søgen efter liv og hvordan liv på jorden er forbundet med vand. Vand er et unikt kemikalie der har specielle molekylære og elektro/magnetiske egenskaber der udgør fundamentet for alt liv på denne planet. Der fokuseres på disse fundamentale egenskabers rolle for biologien. Den seneste grundforskning i vand gennemgås og sættes i relation til vores egen hverdag og miljø

Underviser: Lærer Oplyses Senere
Hold: 7524211900.
Læs mere
Dopha Duo

Dopha Duo



Dopha laver pulserende, melankolsk poprock, som er blevet beskrevet med ord som overbevisende, tryllebindende og ubesværet. Dopha kommer gennem hele følelsesregistret i sine liveoptrædener. Lige fra rørende ballader fyldt med storladenhed til selvsikre, legesyge, rytmiske melodier. Dopha og hendes velspillende band skaber på scenen et mere råt og rocket lydbillede bestående af elguitar, 808-trommer, klaver, elektroniske samples og sågar lapsteel, der passer perfekt til hendes nærværende energi og fantastiske vokal.

Dophas medvirken i dette års Toppen Af Poppen har inspireret hende til at udgive en dansksproget single 'Puff', der udkommer den 7. juni 2024. I efteråret kan sangen med flere opleves i et akustisk duo-format, når Dopha kommer forbi udvalgte byer.

Til sine seneste udsolgte koncerter på Bremen i København, Lille Sal i Musikhuset Aarhus og Turbinen, Randers valgte Dopha at spille support for sig selv. Med sig havde hun kun en akustisk guitar og en masse ufærdige, danske, sange som hun ønskede at spille for publikum.

"Det skaber en helt særlig stemning at spille sine sange akustisk for et publikum". Og netop den stemning ønsker Dopha at skabe til efteråret, når hun tager på akustisk duo-turné sammen med guitarist Nicholas Kincaid på udvalgte danske spillesteder.

"Én uudgivet sang betog Jelling ud over alle grænser", lyder det fra Gaffa i deres seneste koncertanmeldelse af Dopha på Jelling Musikfestival: "Ét uudgivet track er diskografiens måske bedste, og så er den faktisk på modersmålet. En lille kærlighedserklæring til Aarhus og en endnu større til det danske sprog. Fantastisk track, der er at finde hos din digitale streaming-pusher den 7. juni. Det er svært at få armene ned over dette magiske nummer."

Den tidligere Carl Pris talent-vinder har ikke udgivet musik i et helt år - men har alligevel formået at holde sig relevant med diverse TV-optrædener, en mindre tour i Aarhus, København og Randers, og ikke mindst som deltager i dette års Toppen af Poppen.

At møde idolerne Medina, Anne Linnet og Peter Sommer, som Dopha er vokset op med og altid har set op til, har åbnet en hel ny verden for hende. Dét at høre de andre artister fortolke hendes musik og ligeledes fortolke deres bagkatalog på dansk, har inspireret hende til at afsøge det danske sprog. Dophas fortolkninger fra programmet er allerede streamet over 700.000 gange.

Dopha har spillet koncerter landet over, herunder på Roskilde Festival. Den tætpakkede livekalender og flere top 5-placeringer på dansk radio har også medført en kåring som 'Årets Talent' ved Carl Prisen, en nominering til 'P3 Talent' og en nominering som 'Årets Nye Danske Livenavn' ved DMA.

Arrangementet er støttet af Kulturpuljen, Skanderborg Kommune.
Læs mere
Adventsmarked

Adventsmarked

Med kunsthåndværk og husflid.
Fri entré
Med kunsthåndværk og husflid.

Kulturhuset bliver fyldt med boder med forskellige former for kunsthåndværk og husflid, så der skulle være gode chancer for at erhverve sig et stykke julepynt eller en unik gave.

Adventsmarkedet begynder kl. 10.00 og slutter kl. 15.00.
Markedet foregår i hele Kulturhuset og der er gratis adgang.

Årets udstillere er:

Tove Barkman Hvid: Dekorationer
Belinda Growe Nielsen: Kropspleje
Jens Barkman: Træarbejder
Svend Erik Jakobi Nielsen: Vin
Annie Bindeballe: Keramik
Lene Daubjerg: Dekorative designs og juleophæng
Maja Kjær Halberg: Keramikengle
Mie Kjær Bjerre: Keramik
Diana Cabihoba: Sæbeblomster
Julia Vørs Thomsen: Blomster af polymerler
Simon Andersen: Origami
Tatiana Skov: Kasketter
Jeanette Orholdt: Aloe Vera
Benjamin Hertzholm: Smykker
Maja Rømmesgaard: Keramik
Maja Ingemann: Trækunst og pileflet
Eva Stærkjær Hansen: Krystaller, duftlys, lysestager
Pia Ask: Engle og nisser
Framinhaand - Margot Kleis Jensen: Tegninger
Lone Schulz: Keramik
Anette Svanholm: Tupperware
Vera Palmisano: Dekorationer
Inger Lise Aarup: Silketunikaer
Peter Andersen: Trædrejer
Gitte Fisker: Syet og hæklet julepynt
Helen Jensen: Smykker og vævede ting

Der tages forbehold for ændringer.
Julekoncert med Muff & Langkilde

Julekoncert med Muff & Langkilde

Koncert og fællessang med duoen Katrine Muff og Johannes Langkilde.
Koncert og fællessang med duoen Katrine Muff og Johannes Langkilde.

Kærligheden til musikken, fortællingen og fællesskabet er i centrum, når Katrine Muff og Johannes Langkilde byder på en koncertoplevelse fyldt med julemusik og fællessang. Publikum kan se frem til ikke bare at lytte, men også synge med på en samling af traditionelle julesange fra nær og fjern, elskede højskolesange og ikke mindst duoens egne favoritter fra den danske musikskat.

Om koncerten fortæller Katrine Muff og Johannes Langkilde:
"Vi ser hvert år frem til December, for det er en varm oplevelse at besøge kirker og spillesteder landet over. At så mange år efter år kommer til vores julekoncerter, fylder os med både stolthed og glæde, og vi er i fuld gang med at sammensætte et program fyldt med julemusik, som vi elsker. Vi glæder os allerede til jul."

Johannes Langkilde er kendt som TV-vært gennem næsten 20 år, tidligere korrespondent i USA og forfatter til flere bøger. Som pianist og trompetist har Langkilde altid været hjemme i musikken, med et fundament i jazzen.

Katrine Muff er foruden at være artist, komponist og korleder, desuden kendt som radiovært og tv-vært og sangcoach. Katrine har sine musikalske rødder i de danske salmer og Højskolesangbogen, hvor hun selv har fået optaget 5 af sine egne kompositioner. Hun trækker som solist på sit fundament i den danske pop-, vise- og højskoletradition.

Som duo er Katrine Muff og Johannes Langkilde blandt andet kendt som værter på det populære DR-program 'Fællessang'.
Onkel Reje

Onkel Reje

Onkel Rejes Galaktiske Juleshow.
Onkel Rejes Galaktiske Juleshow.

Og hans nye gode ven Klump, som han mødte på planeten R-U-Nuts, holder galaktisk juleshow med alt det dejlige som julen har at byde på med gaver, sang og dans. Men juleshowet bliver forstyrret af rumfyrsten Sugu der kommer på uanmeldt besøg. Hvad mon han vil? Det finder vi nok ud af.

Det bliver i hvert fald skide skørt, magisk, sjovt og flabet. Og lige tilpas spacet. For julen er en spacet tid, og det skal fejres.

Man kan selvfølgelig høre Onkel Rejes julesange, som man kender fra Onkel Rejes Julefis fra DR Ramasjang, og selvfølgelig også gamle travere som 'Jeg Kan Ikke Li' At Gå I Bad' og 'Mormor'.

Man kan også møde Onkel Reje danserne, der som sædvanligt er fuld af spræl og rytme. Og de springfarlige cirkusartister fra Volantes Company.

"Just tie knots" - Foredrag med Lærke Bagger

Kom og hør et foredrag der handler om Lærke Baggers vej i livet, hendes værdier, liv og karriere.
Kom og hør et foredrag der handler om Lærke Baggers vej i livet, hendes værdier, liv og karriere.

Hun fortæller selvfølgelig også om hendes tilgang til håndarbejde og kreativitet.

Foredraget varer en time uden pause.

Lærke Bagger har bragende succes med unikke strikkekreationer og sine to strikkebøger "Strik" og "Strik 2"

Foredraget er arrangeret af Skanderborg Debatforum.
Læs mere
Backstage

Backstage

KOMIK I KULISSEN. Comedy. Varighed: 90 min med pause.
Børn/Unge: 125 kr, Løssalg: 240 kr
Køb/bestil billet
KOMIK I KULISSEN. Comedy. Varighed: 90 min med pause.

BACKSTAGE giver et humoristisk indblik i, hvad det kræver af en bramfri københavner og en sindig jyde at stable et comedyshow på benene. Publikum vil blive taget med på en sjov rejse af udfordringer, gnidninger og problemer, Søren Dahl og Karen-Marie Lillelund støder på undervejs, og et kig til hvordan det endelige show udfolder sig. Der venter blandt andet Nik & Jay som bakkesang, riverdance, oplæsning af erotiske noveller og Sound of Music på ni minutter. Showet har premiere d. 30. september til og med foråret 2025. Se alle spilledatoer: https://panduro-management.dk/turne/backstage

Medvirkende: Søren Dahl, Karen-Marie Lillelund

Instruktør: Henrik Lykkegaard
Scenograf: Kathrin Secher Stenkjær
Producent: Frank Panduro.
Morgensang

Morgensang

Få en syngende start på dagen med fællessange fra Højskolesangbogen. Bag tangenterne sidder bibliotekschef Jens-Ole Winther, der tilpasser sangene til tiden, vi er i, og tager imod ønsker til, hvad vi skal synge.
Fri entré
Få en syngende start på dagen med fællessange fra Højskolesangbogen. Bag tangenterne sidder bibliotekschef Jens-Ole Winther, der tilpasser sangene til tiden, vi er i, og tager imod ønsker til, hvad vi skal synge.

Nogle morgener vil der være en lille overraskelse i form af en gæsteoptræden eller et andet kulturelt indslag.

Alle er velkomne til morgensang, der i version 2024 varer 45 min - en time.
Læs mere
Borgermøde

Borgermøde

I byrådets "Politik for Skanderborg Midtby - Heslig smuk" er det en af. visionerne, at binde Kulturaksen sammen med Adelgade Nord via en søbro. Derfor er der arbejdet med, hvordan en søbro mellem Kulturhuset og Lille.
I byrådets "Politik for Skanderborg Midtby - Heslig smuk" er det en af. visionerne, at binde Kulturaksen sammen med Adelgade Nord via en søbro. Derfor er der arbejdet med, hvordan en søbro mellem Kulturhuset og Lille.

Nyhavn kan placere sig i søen og hvordan den vil kunne se ud

På mødet kommer Spektrum Arkitekter, som står bag Bybadet, og præsenterer et eksempel.

Kom og hør mere om den mulige bro torsdag den 28. november i kulturhuset. Mødet holdes fra kl. 16 til 17.30 i Slyngelsalen.

Tilmeldingsfristen er onsdag den 27. november kl 12.

Vel mødt.
Foredrag med Rune Lykkeberg

Foredrag med Rune Lykkeberg

'USA efter valget' ved chefredaktør på Dagbladet Information, Rune Lykkeberg.
'USA efter valget' ved chefredaktør på Dagbladet Information, Rune Lykkeberg.

Endnu engang er der en chance for, at USA's næste præsident bliver en gammel hvid mand, når valget 2024 nu igen - blandt andre - byder på spidskandidat og siddende præsident Joe Biden og den endnu mere populære kandidat Donald Trump. Alderen er så nok også næsten det eneste, som de to mænd har til fælles.

Uenighederne drejer sig i høj grad om, hvilke værdier, der skal satses på i fremtidens USA.

Udfaldet af præsidentvalget vil samtidig påvirke udviklingen i Europa, demokratiudviklingen i Vesten og de geopolitiske konflikter, der i dag finder sted.

Sikkert er det i hvert fald, at sejren til enten demokraterne eller republikanerne vil få stor betydning for verden og os alle.

Hvordan kan det være, at Vesten, der har overvundet alle rivaler og præsteret frihed, fred, lighed, velstand og fremskridt på et niveau, ingen havde regnet for muligt, er ved at tabe til sig selv? Det har Rune Lykkeberg, chefredaktør på Dagbladet Information, sat sig for at undersøge i bogen Vesten mod Vesten, som sammen med det næste præsidentvalg, sætter rammen for denne aften.

Foredraget foregår i Sløngelsalen.

Foto: Sigrid Nygaard.
Læs mere